Windows kullanan pek çok kişinin varlığından bile haberdar olmadığı ancak ve ancak çoğu zaman bir hata mesajı sırasında gördüğü WMI Teriminin ve yönetim araçlarının ne olduğundan bahsedeceğim sizlere.
WMI (Windows Management Instrumentation) ; Windows işletim sistemlerinde hemen hemen her nesnenin kontrol edilebilmesini sağlayan, işletim sistemindeki operasyonları ve yönetim işlevlerini gerçekleştirebilen bir teknolojidir. Tüm bu işleri bünyesindeki 900′e yakın sınıf sayesinde gerçekleştirebilir. Bu sınıfların her birinde çeşitli amaçlara yönelik olarak hazırlanmış fonksiyonlar bulunmaktadır. Windows üzerinde program geliştiren, betik (script) kişiler tarafından WMI sınıfları sıklıkla kullanılır.WMI kullanan uygulamalar C, C++, C#, VB gibi programlama dilleri ya da Windows derleyicisine sahip betik dilleri (scripting languages) ile geliştirilebilir.
WMI ve GPO İlişkisi
Windows Yönetim Araçlari (WMI) filtreleri, hedef bilgisayarin özniteliklerine dayanarak Grup Ilkesi nesnelerinin (GPO’lar) kapsamini dinamik olarak belirlemenize olanak saglar. WMI filtresine bagli bir GPO hedef bilgisayara uygulandiginda, filtre hedef bilgisayarda degerlendirilir. WMI filtresi yanlis olarak degerlendirildiginde, GPO uygulanmaz (filtrenin yok sayildigi ve GPO’nun her zaman uygulandigi, istemci bilgisayarin Windows 2000 çalistirdigi durum hariç).
WMI filtresi doğru olarak degerlendirilirse, GPO uygulanir.WMI, hedef bilgisayar hakkindaki verileri yönetimsel amaçli kullanima sunar. Bu verilerin içinde donanim ve yazilim envanteri, ayarlar ve yapilandirma bilgileri bulunabilir. Örnegin, CPU, bellek, disk alani ve üretici gibi donanim yapilandirma verilerinin yani sira kayit defteri, sürücüler, dosya sistemi, Active Directory, Windows Installer hizmeti, ag yapilandirmasi ve uygulama verilerinden elde edilen yazilim yapilandirma verileri de WMI tarafindan sunulur.
Kaynak : onuroktay.com

LinkBack URL
About LinkBacks
Alıntı

Paylaş